Kitaplar, alet ve malzemeler, planlar, posterler, bitmis gemi modelleri, hepsi bir arada.

Ana Sayfa - Mehmet Salihoğlu Hobi Atölyesi -Yeni Proje Çalışmaları - Restorasyon - Gemi Modelcileri - Makaleler - Dersler - Kitaplar - Planlar - Alet ve Malzemeler - Atelye ve Dükkanlar - Kendin Yap - Galeri - Fotoğraf Arşivi - Güncel - Geçmişte - Pulculuk - Sponsorlar - Basın -İlgi - E-mail - Linkler

KARADENİZ TİPİ BALIKÇI TEKNESİ "Gırgır" Derleyen: Mehmet Salihoğlu

Fotoğrafını çektiğim mantar yakası; mantar halatına geçirilen mantarlar ana halata sık aralıklarla bağlanırlar, ana halata beşgöz kalın ağ bağlandıktan sonra beşgöze de ince ağ bağlanır.

Fotoğrafını çektiğim kurşun yakası;8 mm çapındaki halata 300 gr kurşun geçirilmiş paralel halata dikilmiş, sonra üçgöz ağa daha sonra da 25 göz ağa bağlanır.
 
Bu takımın boyu ortalama 1000 metre eni 250 metre imiş.
 
 
 
 

KARADENİZ BALIKÇI GEMİLERİNİN GENEL YAPISAL ÖZELLİKLERİ
TAKA'LARIN TARİHÇESİ
GIRGIR TEKNELERİNİN GENEL YAPISAL ÖZELLİKLERİ
ANTİK ÇAĞDA SURMENE VE ÇEVRESİ
 
GIRGIR AVCILIĞI TEKNOLOJİSİ
 
 

 

Geçmişte, motorlu araçların olmadığı çağlarda hamsi ve benzeri balıklar,insan gücü ve sonraları yelkenle hareket eden deniz araçlarında bugünkilerden çok küçük ağlarla avlanılmaktaydı.

Zamanla motorize olan ve bu nedenle de giderek büyüyen tekneler değişik düzeneklerin yardımıyla daha büyük çevirme ağları kullanmaya başladılar.

Örneğin bugün çoğumuzun normal kabul ettiği gırgır ağı makarası ülkemize 1950'li yıllarda Et ve Balık Kurumu vasıtasıyla geldi. Bugün bu makaralar hidrolik sistemlerle çalışıyor. http://www40.brinkster.com/cibalikapi/BalikYazilari/balik_ayrinti.asp?BalikYaziNo=4
 
Balıkçı teknelerine ait eski ırgat çeşitleri…

Gırgır teknelerinde genellikle madeni yağ varili kullanılmıyormuş, 180 kiloluk varil yerine 17 kiloluk 15/40 yağ kullanılıyormuş. Aksesuar olarak çok yakıştırdığım için varili yaptım. Her ölçeğe göre de yapabilirim.
Hamsi Kasası Malzeme Seti
1- Ağaç kasa şablon çıtası, aynı zamanda ortasında kasa babasını çapraz kesebilirsiniz.
2- 0.5 mm kalınlığında, 3 mm enindeki 20 adet 25 cm uzunluğunda çıtadan hem kasa kenarları hem de altı yapılır.
3- 2 no.lu çıtayı şablon ağaç çıtasının ucuna sıra ile bütün kenarlarını elle kıvırınız ve bitim yerinden makas ile kesiniz.
4- Kasayı şablondan çıkarttıktan sonra hızlı yapıştırıcı ile tam kenardan yapıştırınız.
5- Kasayı set ile birlikte verilen yağlı kağıdın üzerinde2 numaralı çıta ile sıra ile kaplayıp hızlı yapıştırıcı ile yapıştırdıktan sonra fazlalıkları makas ile kesiniz.
6- Kasa ayakları sette kare olarak 140 adet verilmiştir.
7- Set ile birlikte verilen 6 cm uzunluğundaki bıçak ile kasa ayağı çapraz kesilir.
8- Çapraz hale getirilen kasa ayaklarını sıra ile yapıştırınız.
9- Set ile verilen 2 adet kağıt zımpara ile sandığı tesviye ediniz.

Sarı döküm aksesuar çeşitlerini ve diğer bütün ürünleri görmek için www.gemimodelcilgi.com/salihoglu.htm sayfasını tıklayınız.
Gemi modeli plan setleri için www.gemimodelciligi.com/planlar.htm sayfasını tıklayınız.