Kitaplar, alet ve malzemeler, planlar, posterler, bitmis gemi modelleri, hepsi bir arada.

Bu alana reklam verebilirsiniz. msalihoglu@gemimodelciligi.com

Ana Sayfa - Organizasyon - Gemi Modelcileri - Makaleler - Dersler - Kitaplar - Planlar - Alet ve Malzemeler - Atelye ve Dükkanlar - Kendin Yap - Galeri - Fotoğraf Arşivi - Linkler - Güncel - Geçmiş Zaman Hadiseleri - Pulculuk - Sponsorlar - Mehmet Salihoğlu Hobi Atölyesi - Basın - index (for English) - E-mail

ALBATROS Yelken Takımı ve Montajı
Kılavuz Modelci: Mehmet Salihoğlu / Üretim: Mehmet Salihoğlu Hobi Atölyesi, İstanbul-TÜRKİYE
Yelkenlerin kenarına halat, daha ince iple dikilir ve köşelere yine aynı halattan kasa yapılır.
Gözlemlerim sonucu Albatros paftasındaki yelken bağlantısını gösteren çizimi uygulamak yeni başlayan modelcileri ilk baştan ürkütür. Modelci ya tekneyi yelkensiz yapar, ya da denizcilikle ilgisi varsa yelkenleri plana uygun takmaya çalışır.
ALBATROS kiti
Montaja başlamadan önce halat renkleriyle ilgili bilgi vereyim. Sabit halatlar koyu renkli, hareketli halatlar açık renkli olurlar. Örneğin direkleri iki yandan geren Bogotalar arası açık renk, Bogotalardan yukarıya tırmanan halat merdiven koyu renkli olur.
 
2 Farklı Montaj şeklini açıklamaya çalışayım:
A- Direkleri, bumbaları, serenleri monte etmeden ve halatları bağlamadan önce...
B- Direkleri, bumbaları, serenleri monte ettikten ve halatları bağladıktan sonra...
 
A- Direkleri, bumbaları, serenleri monte etmeden ve halatları bağlamadan önce...
1- 55/A numaralı direği monte ettikten ve 56/J numaralı parçayı direğe geçirip planda gösterilen yere yapıştırdıktan sonra 52, 53, 55/B numaralı parçaları monte etmeden önce Randa Pik isimli yelkeni, çemberlerinden 55/A numaralı direğe geçirip geçici olarak direğe paralel katlayınız. Diğer bütün çalışmalar bittikten sonra üst taraftaki serenin ve alt taraftaki bumbanın üzerine yelken bağlantısı şeklindeki gibi dikiniz. Başlangıç ve bitiş yelkenin üst ve alt köşelerindeki kuşgözleri olacaktır.
2- 55/C numaralı direği monte ettikten ve 56/J numaralı parçayı direğe geçirip planda gösterilen yere yapıştırdıktan sonra 52, 53, 55/D numaralı parçaları monte etmeden önce Randa (Bocurum) isimli yelkeni, çemberlerinden 55/C numaralı direğe geçirip geçici olarak direğe paralel katlayınız. Diğer çalışmalar bittikten sonra üst taraftaki serenin, alt taraftaki bumbanın üzerine yelken bağlantısı şeklindeki gibi dikiniz. Başlangıç ve bitiş yelkenin üst ve alt köşelerindeki kuşgözleri olacaktır.
3- Grandi Gabya Velena ve Veledi Berka isimli yelkenlerin halkalarından halatı geçirdikten sonra planda gösterilen yerlere monte ediniz. Yelkenler çalışmanıza engel olmasın diye geçici olarak katlayıp iple bağlayabilirsiniz. Daha sonra Veledi Berka isimli yelkenin güverte üstüne isabet eden alt köşesindeki kuşgözünü 29/A numaralı parçanın ortasına bağlayınız.
4- Trinket isimli yelkeni üst köşelerindeki kuşgözlerinden plandaki serene bağladıktan sonra katlayıp yine serene bağlayınız. Bağlarken dikkat edeceğiniz husus uçlar ince orta taraflar kalın katlanmış olsun.
5- Trinketine Flok ve Kuntra Flok isimli yelkenleri plandaki gibi monte ediniz. Her iki yelkenin alt, arka köşelerini 26 numaralı Palasartelerin müsait yerlerinden birine armadora çeliği kullanarak bağlayınız.
6- Pruva Abaşo Gabya ve Pruva Gabya isimli yelkenleri üst köşelerindeki kuşgözlerinden planda gösterilen serenlerin uçlarına bağlayınız. Sonra alt köşelerindeki kuşgözlerinden 24 numaralı arka palasartelerin her iki yanına armadora çeliği kullanarak bağlayınız.
 
 
B- Direkleri, bumbaları, serenleri monte ettikten ve halatları bağladıktan sonra...
 
A şıkkındaki sırayla veya kolayınıza gelen sırayla yelkenleri takabilirsiniz. Geçici olarak yelkenleri toplamanıza gerek yok.
 
Halka ve çemberleri iki küçük pense veya kargaburun ile bir elinizi yukarı diğerini aşağıya olacak şekilde hareket ettirip halka ve çemberlerin uçlarını açacak gerekli yerlere geçirdikten sonra yaptığınız işlemin tersini uygulayıp halka ve çemberlerin ağzını kapatacaksınız.

 

Gemi Modelciliğine yeni başlayan gençlere ve yetişkinlere önerdiğim Albatros kitinin yelken takımı; daha kolay monte edilmesini öngören donanımıyla 9 parçadan oluşmaktadır.

İsimlerini doğru olarak yazmaya çalıştığım bu yelken takımının kenarlarını ve paralel çizgilerini terziye diktirdim. Köşelerine ve bazı kenarlarına kuşgözü bastım.

Randa yelkenlerin orsa yakasına; orjinali tahta olan ama kitte 12 mm iç çapında pirinç çemberler olarak verdiğim aksesuarları monte ettim.

Notlar:
1- Dikilmiş, ancak kuşgözü basılmamış yelkenlerin kenarına halat dikerek, plandaki gibi direk ve serenlere monte edebilirsiniz.
2- Halatların uçlarını biraz uzun tutarak planda gösterilen kangal şeklini yaparak modelinizi daha gerçekçi hale getirebilirsiniz. Bunun da en basit yolu halatı işaret parmağınıza sarıp Japon yapıştırıcı kullanarak kangalın ayrılmasını engelleyecek şekilde yapıştırıp güverte üstüne yerleştirmek ve Bogotalar arasına sıkıştırmaktır.
3- Bayanların kullandığı şeffaf tırnak cilasını kullanarak kuşgözü, halka ve çemberler gibi materyallerin oksitlenmesini önleyebilirsiniz. Bu cilanın yapıştırıcı özelliği de mevcut, özellikle küçük objeleri yapıştırmada kullanabilirsiniz. Bu arada Sayın Erdoğan Aksel hocamın kulaklarını çınlatayım, çünkü ondan öğrendim. Eğer tırnak cilası katılaşırsa inceltmek için Solvent ve Deiyonize su içeren Oje çözücüyü kullanabilirsiniz. Aseton ile açmaya çalışmıştım, biraz bulanıklık yapmıştı.
Grandi Gabya Velena ve Veledi Berka isimli yelkenlerin geniş yakasına kuşgözü bastım ve 4.5 mm bakır halkaları monte ettim.

Albatros kiti